Qəhvə içənlər bu 80/20 qaydasını bilmir Yoxlayın və görün necə dadlı olur
Digərləri 02 May 2025 11:16:15 69 0
Hər gün mükəmməl qəhvə içmək istəyirsiniz, amma heç bir əlavə çətinlik olmadan?
Bu xəbəri də oxu: Baş nazirdən ali məktəblərə qəbulla bağlı VACİB QƏRAR
Məşhur 80/20 qaydasını qəhvəyə tətbiq edərək, sadəcə 20% zəhmətlə ən yaxşı dadın 80%-ni necə əldə edəcəyinizi öyrənin.
Son.az "Happy Monday"a istinadən həmin qaydanı təqdim edir:
Pareto Prinsipi nədir?
Bu prinsip həyatın bir çox sahələrində yaxşı tanınır və 80/20 Qaydasına və ya Pareto Prinsipinə də adı verilib. Bu, nəticələrin təxminən 80%-nin yalnız 20% səbəblərdən (zəhmətlərdən) gəldiyini bildirir.
Bu, necə qəhvə dünyasında tətbiq oluna bilər?
Çox sadədir: Qəhvənizin dadı və keyfiyyətinin 80%-i yalnız 20% amillərlə müəyyən olunur. Bu əsas 20%-ə diqqətinizi və resurslarınızı yönəldərək, hər bir kiçik detallarda mükəmməlliyi axtarmadan qəhvə təcrübənizi əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilərsiniz.
Bəs bu "möcüzəvi 20%" amillər hansılardır ki, 80% nəticəni təmin edir?
Qəhvə dənələrinin keyfiyyəti və təzəliyi
Bu, şübhəsiz ki, ən vacib amildir. Hətta ən bahalı qəhvə maşını və mükəmməl texnika belə, köhnə, aşağı keyfiyyətli və ya pis qovrulmuş qəhvə ilə heç bir işə yaramaz. Etibarlı qovuruculardan yeni qovrulmuş dənələr alın (ideal olaraq qovrulma tarixindən 2-4 həftə sonra). Çeşidi, mənşə ölkəsi və qovurma səviyyəsi şəxsi seçimlərinizdir, amma keyfiyyət və təzəlik əsasdır.
Qəhvəni dəmləmədən əvvəl dənələri üyütmək
Qəhvə üyüdükdən sonra onun ətrini və dadını yalnız bir neçə dəqiqə ərzində itirir, çünki uçucu aromatik birləşmələr tez bir zamanda buxarlanır və yağlar oksidləşir. Qəhvəni dəmləmədən əvvəl üyütmək, dadı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıracaq ən sadə addımlardan biridir. Hətta ucuz ev üyüdücüsü belə, marketdə satılan öncədən üyüdülmüş qəhvədən daha yaxşıdır.
Su keyfiyyəti və temperaturu
Qəhvə 98% sudan ibarətdir. İçməli sudakı xlor və ya çox sayda mineral qəhvənin dadını poza bilər. Filtrli və ya mineral tərkibi az olan şüşə su istifadə edin. Temperatur da vacibdir - ideal olaraq 90-96°C arasında olmalıdır, amma əsas odur ki, qaynar sudan (qəhvəni "yandıraraq" acılaşdıran) və çox soyuq sudan (çıxarma prosesinin qeyri-kafi olmasına səbəb olan) qaçınasınız.
Əsas dəmləmə texnikası
Barista ustası olmağınıza ehtiyac yoxdur, amma seçdiyiniz üsulun əsaslarını (məsələn, "French press" üçün doğru qəhvə-suya nisbəti, pour-over sürətinin nəzarəti, espresso üçün doğru basma təzyiqi) başa düşmək, düzgün dad çıxarmasını təmin edəcək.
Bu qədər! Bu dörd məqam 20% zəhmət (və ya amillər) təşkil edir ki, nəticədə 80% dadlı və daha aromatik qəhvə əldə edirsiniz.
Bəs qalan 80% zəhmət nələrdən ibarətdir ki, yalnız 20% təkmilləşmə təmin edir (və çox vaxt daha çox sərmayə tələb edir)?
Bunlara daxildir:
Çox bahalı peşəkar avadanlıqlar (minlərlə dollar dəyərində qəhvə maşınları)
Mikroskopik üyüdülmə tənzimləmələri, hətta mikron səviyyəsində
Su temperaturunun desimal dəqiqliyi ilə ölçülməsi
Hər dəmləmədə mükəmməl atmosfer yaratmaq, düzgün musiqi və işıqlandırma
Hər fincanda ustalıqla latte sənəti
Bu, bu amillərin vacib olmadığı demək deyil. Əlbəttə ki, vacibdirlər. Lakin onların qəhvənin əsas dadı üzərində təsiri, dənələrin keyfiyyəti və üyüdülmənin təzəliyi ilə müqayisədə çox daha azdır. Ən bahalı maşınına sahib ola bilərsiniz, amma onu köhnə, aşağı keyfiyyətli üyüdülmüş qəhvə ilə doldurarsanız, nəticə adi olacaq. Bu arada, təzə qovrulmuş dənələrdən düzgün üyüdülmüş qəhvə və yaxşı su istifadə edərək, sadə bir cezvə və ya French pressdə daha yaxşı nəticə əldə edə bilərsiniz.
80/20 qaydasını necə tətbiq etməli
Yüksək keyfiyyətli, təzə qovrulmuş dənələrə sərmayə qoyun (az, amma yaxşı alın).
Ən azı sadə bir burr üyüdücüsü (kəsici tip deyil) və ya əl üyüdücüsü alın. Dəmləmədən əvvəl üyüdün.
Su filtri istifadə edin və ya mineral tərkibi az olan şüşə su alın.
Seçdiyiniz dəmləmə üsulunu düzgün tətbiq etmək üçün qısa video dərsləri izləyin və ya təlimatları oxuyun (hətta sadəcə bir fincan və qaynar su ilə olsa belə, optimal temperatur və dəmləmə vaxtı barədə öyrənin).
Qeyd: Bu sadə amma effektiv qaydalarla, qəhvənizin dadını və keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdırmaq mümkündür.
Kənan Son.az
Bakının Nəsimi rayonu ərazisində "Porsche" markalı avtomobili s�

Əməkdar artist Elnur Zeynalovun açıqlaması gündəm yaradıb.

Putinin Rusiyanı darə etməyə başlamasının 25-ci ildönümünə həsr edil

Ənənəvi olaraq toyuq və digər quş ətləri həm dadına, həm də nisbət�

Qubada yol-nəqliyyat hadisəsi baş verib.

Texniki nasaz avtomobilin yolun orta zolağında qalması, təhlükəsizlik təd

Sumqayıt şəhər 39 saylı orta məktəbin 7B sinif şagirdi Fuad Bəylərli v

Bakıda "İctimai proseslər media müstəvisində" mövzusunda 2-ci F

Hindistanın Bihar əyalətində yerləşən Mokama şəhərindəki hökumət m�

Sosial şəbəkələrdə yayılan video geniş müzakirələrə yol açıb.

Dünya bazarlarında "Azeri Light" (CIF) markalı Azərbaycan nefti uc

Erməni diasporunda, habelə bu diasporun marionet kimi istifadə etdiyi fiqurla

Azərbaycan Mərkəzi Bankı bu günün valyuta məzənnələrini açıqlayıb.
